• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/mersinyuzme@hotmail.com
                        MERSİN YÜZME OKULU         

REHABİLİTASYON



AQUATERAPİ - AQUATİK REHABİLİTASYON

   Su, fizyoterapide tedavi amacı ile kullanılan yöntemlerden en eski olanıdır. Çok eski tarihlerden beri suyun ısı ve hidrostatik özelliklerinden faydalanılmaktadır.  Dalma derinliğine bağlı olarak suyun uygulamış olduğu basınç, dolaşımı artırarak ödem tedavisinde kullanılabilmektedir. Aynı zamanda basınç adale içi kan akımını da yüksek oranda artırdığı için adaleye oksijen akışını ve adaleden metabolik atıkların uzaklaştırılmasını sağlayarak dinlenmeyi hızlandırır. Vücuda binen basınç aynı zamanda kalbe kan akımını artıracağı için kalbin iş yükünü artırarak olumlu yönde egzersiz etkisi sağlamış olur. Bu basıncın diğer bir olumlu etkisi solunum üzerine olacaktır. Göğüs kafesi üzerindeki basınç soluk alıp vermeyi zorlaştıracağı için dirençli solunum egzersizi yapılmış olur. Su sistemler üzerine bu olumlu etkilerinin yanında, içerisinde egzersiz yapmak amacıyla da kullanılır. Havuz içerisinde egzersizin iki önemi vardır. 

    1-Suyun kaldırma etkisini kullanarak kas güçsüzlüklerinde veya vücuda fazla yük verilmemesi gereken durumlarda güvenli bir şekilde Kuvvetlenmeyi sağlaması. Şöyle ki kalça eklemi seviyesindeki suda vücut ağırlığı %40, göbek seviyesindeki suda %50, göğüs hizasındaki suda ise %60 azalır. Böylece eklemleri zorlamadan karadakine oranla en az 1,5 kat daha fazla egzersiz kolayca yapılabilir. Yürüme ve sıçrama gibi egzersizler su içerisinde eklemlere çok daha az yük bindirerek yapılabilir.

   2-Suyun hareketin hızına göre direnç oluşturmasını kullanarak kuvvetlenmede çok etkili bir egzersiz yöntemi olan izokinetik egzersiz çalışmasına olanak sağlaması. Karadakinin aksine kişi kuvvetlendirici dirençli egzersiz yaparken zorlanmaz ya da yaralanma riski olmaz çünkü direnç kişinin hareketinin hızına bağlıdır yani hareketi ne kadar hızlı yaparsa o oranda direnç alır. Bir başka deyişle kişinin adalesi ne kadar kuvvetli ise o kadar direnç alır. Suda yapılan dirençli egzersizin karadakine

oranla bir diğer üstünlüğü ise tüm hareket boyunca direnç sağlamasıdır.

   Nörolojik Rehabilitasyon: Omurilik yaralanmalı hastalarda adale gücü ve desteğinin olmaması veya çok az olmasından dolayı bazı egzersizlerde ve ayakta durmada eklemlere çok yük binmesine ve yaralanmalara sebep olabilir. Su içinde suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak daha güvenli egzersiz yapmak mümkün olabilmektedir. Omurilik yaralanmalı hastalarda kuru zeminde ayakta durma egzersizi yapmak mümkün değil ise kemiklere yeterli yük binmediği için kemik yoğunluğu azalması da görülebilmektedir. Su içinde yine suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılarak daha güvenli bir şekilde ayakta durma egzersizi yapılabilmektedir. Aynı zamanda omurilik yaralanmasının seviyesine göre yüzme egzersizi de var olan adale gücünü artırmak için çok etkilidir. Hemipleji(inme), MS gibi nörolojik hastalıklarda spastisite(kasılma) olduğu durumlarda kuru zeminde egzersiz yapmak çok zor olabilmektedir. Çünkü spastisite zorlu aktiviteyle artmaktadır. Su içinde zorlanma olmadığı için spastisite minimuma gerilemekte ve daha rahat kuvvetlendirme egzersizleri yapılabilmektedir. Kas hastalıklarında zayıflamış olan kas gücünden dolayı eklemlerde ve adalelerde yaralanma olmaması için su içi egzersiz uygulaması çok önemlidir.

   Ortopedik Rehabilitasyon: Kırık ameliyatları sonrası bazı durumlarda uzun bir süre ayağa kalkma ve kırık bölge üzerine ağırlık vermeye müsaade edilmez. Bu gibi durumlarda ciddi adale güçsüzlükleri olabilmektedir. Terapötik havuzda vücut ağırlığı %60 azalmaktadır. Bundan dolayı çok daha erken kırık bölge üzerine ağırlık verilebilmekte ve sonuç olarak kas gücü kaybı minimuma inmekte aynı zamanda kemiğe erken ağırlık verilmesi kemik kaynamasını hızlandırmaktadır. Ortopedik ameliyat ve yaralanmalar sonrasında oluşabilecek eklem kısıtlılıklarını açmak için yapılan germe egzersizleri suyun ısı ve hidromasaj etkisiyle su içinde çok daha kolay yapılabilmektedir.

   Pediatrik Rehabilitasyon: Çocuk rehabilitasyon hastalarının birçoğunda yüzme ve su içi egzersizin olumlu sonuçları vardır.

   Romatolojik Hastalıklar: Romatoit artiritli hastalarda eklemleri destekleyen adale gücü zayıflığı mevcuttur. Aynı zamanda eklemlerde de artritik değişiklikler olduğu için eklemleri zorlamadan adale gücünü artırmamız gerekmektedir.Yine bu tür hastalarda su içi egzersiz uygulaması önemlidir. Fibromiyalji, lupus ve osteoartrit gibi romatizmal hastalıklarda da zorlanmadan güçlenme oluşturmak ve aerobik kapasiteyi artırmak için havuz içi egzersiz uygulamalarının önemi büyüktür.

   Omurga Rehabilitasyonu: Omurga ağrılı hastalarda diğer bir deyişle bel sırt ve boyun ağrısı olan hastalarda da bu konuyla ilgili sağlık uzmanları tarafından yüzme önerildiği herkes tarafından bilinmektedir. Su içinde omurgamızı zorlamadan güvenli bir şekilde omurga stabilizasyon egzersizleri ve kuvvetlendirme yapılabilmesi mümkündür.